ciasto czekoladowe z jagodami

Najlepszy przepis na ciasto czekoladowe

Często, gdy zbliża się jakaś okazja, chcemy upiec ciasto. Ciasto może być świetnym deserem, podawane w różnych formach będzie idealne na rodzinne spotkanie i wiele innych okazji. W Internecie i książkach kucharskich znajdziemy masę przepisów na rozmaite ciasta – owocowe, czekoladowe, torty, bezy… Czasem aż trudno się zdecydować. Ostatnio bardzo popularne stały się ciasta czekoladowe. Takie ciasto nie dość, że jest eleganckie i świetnie smakuje to jeszcze bardzo łatwo je przygotować.

Najpierw trzeba jednak mieć przepis na ciasto czekoladowe. Nie trudno go znaleźć, jednak rodzajów ciast czekoladowych jest bardzo dużo. Ciasta mogą mieć różny smak – w zależności od użytej czekolady lub różną fakturę w zależności od tego, jakich składników użyjemy i jak będziemy je łączyć. Tak więc mamy klasycznego, puszystego murzynka i niskie, o zbitej konsystencji, intensywne w smaku brownie.

Przepis na klasyczne ciasto czekoladowe jest bardzo łatwy – uzyskamy dzięki niemu mocne w smaku, czekoladowe ciasto. Przepis jest bardzo łatwy i nie potrzebujemy zbyt wielu składników. Niezbędne będą 75g masła, 100g czekolady, pół szklanki mleka, dwa jajka, trzy czwarte szklanki cukru, szklanka mąki, łyżeczka proszku do pieczenia i opcjonalnie cukier waniliowy.

Wykonanie nie jest zbyt skomplikowane. Najpierw nagrzewamy piekarnik do 175 stopni Celsjusza i wykładamy blachę lub tortownicę papierem do pieczenia. Do rondelka dodajemy masło, czekoladę i podgrzewamy, aż do roztopienia się składników – ważne by ich nie przypalić. Gdy już uzyskamy gładką masę, zdejmujemy z ognia i mieszamy, dodając mleko. W osobnej misce ubijamy jajka z cukrem. W drugim naczyniu przesiewamy mąkę z proszkiem waniliowym. Wszystko łączymy i delikatnie mieszamy aż do połączenia się składników. Przelewamy do formy i pieczemy przez około 45 minut.